Friday, April 23, 2010

tiba2 saya telah membuat puding. OMG!

lama sudah tak membloggingkan diri. modem streamyx saya disambar petir. tEeeBBBaaaBBBoOOOOMMM!!abes. kolu innalillah.....:) sangat malas nak tekan no 100. jd saya biarkan saja sehingga dah nak masuk 2 minggu dah. nak tepon, nak tepon asek la terbabas....sudahnya...dial up jek. hahaha. hempuk pale skalik! mel ketapi malam tul aku nih! pakcik nelayan pon pakai BB dah bai!!

hari minggu lepas saya takde keje. p carik bekpes, pastu terbeli la majalah nona. sangat cantek covernya, sofea jane. senior skolah aku dolu. tak penah jumpa pon.aku baru masuk f1, dia dah tamat skuling kot. menumpang nama je le satu skolah. walauponnn...uiks. ni dah bahse klubkid nih.hehe. kat ne tadik eh? oohh. ok. 2 3 hari lepas baru la aku ada masa nak membelek majalah ni, setelah dikirai dek aina, di gigit, dikoyakkan beberapa helai sampai nak menitik air mata aku nengoknya, hengat ibu beli majalah pakai daun ke aina??haaaaa....bila aku jerit baru dia campak ke tepi, carik benda lain nak masuk mulut. bertuah sungguH!

belek2 punya belek, sekali aku dah tersangkut kat satu resepi ni, creme caramel. menariks2!! kengkonon diorg kuar resepi2 ni utk hari ibu la...kasik idea soh anak2 masak sempena hari ibu. ceh2...aku pon semahat2 la nih...nengok resepi2 lain, ek eleh...ada ke telur itik masak lemak nak masuk majalah???wth. pejam mata je aku leh buat ok. kalu telur penyu ke ok la jugak.oh. lama tak makan telur penyu.

petang tu jugak la aku g kedai carik bahan. semangat dayak tak dapat dibendung lagi. berkobar2 ok. hehe.resepinya: 1L susu segar, esen vanilla, ceklat masak. uuii..sonang yo la nih...

punya dol kan. masa tengah didihkan susu tu, tak terpk lak lam pale otak ni, apakah yg akan membuatkan mende alah ni mengeras?semahat p bubuh esen vanilla, pastu tutup api bubuh lam fridge. samdol bin badigol.

mak aku tengok cam pelik. ko ni biar betul? takkan tu je  bahan dia? camana nak keras?

ye tak ye eh. oh. sangat la sengal. tak puas ati. aku search kat internet. haahhh!!!!sahhh!!! bodo piang punya resepi!! ngok ngek kaki untut kepala kemek!maraperapukepunden betol!!pakai telur ok! pastu ada tepung castard lagik! DAN, kena kukus la bai!! wat gula hangus, pakai susu pekat. ooohhhh...sangat menguji kesabaran. moral of the story, pasni aku takkan pecaya lagik resepi2 kuar majalah nih. NEVER!!

mak aku punya gelak jgn cakap la. haaa...kan aku dah kata, seingat aku puding ni pakai telur. pastu kukus. tu aku pelik ko g panaskan susu je apsal?

oh. jgn tanya saya. mari kita pelangkung pale chef yang kuarkan resepi lam majalah itu. rasa nak p jumpa dia pastu nak hempuk 2  3 dozen majalah tu atas pale dia. pastu aku lunyai2kan, sumbat masuk mulut dia.

wasting time ok!!!

semalam, selepas mencarik bahan2 yang takde tu, ngan semahat madras aku mari, maka tercipta la creme caramel aku yg sangat sedap dan lazat!! muahahaha. rugi laki aku tak balik. kalu tak aku sumbat sume mende alah ni kat mulut dia. banyak tu, 1L susu segar. haaaa...macam nak wat kenduri tu. hehehhe.

so sape2 terasa nak rasa creme caramel aku meh la datang umah. agak2 2 3 hari lagi tak habis, akan kubakulsampahkan ia. nak muntah dah aku telan dari semalam ni.


heeeeee..tak pasal2!!

tapi aku jumpa satu blog resepi yg sangat2 best. huhuhu. bley try satu2, sampai muntah darah.

dan kalu semahat dayak aku  datang.


haha.

0 comments: